Translate

zaterdag 13 juni 2015

Vanuit een ander perspectief

Hadden we nog zo gedacht dat we heel nietig onderaan een hoge berg naar boven zouden staan kijken, blijkt het wel even heel anders. Eerst de Rocky Mountains van 10 km hoogte, toen Vancouver vanaf de 20e verdieping, de Fraser River vanaf Suspension Bridge (70 m), de varens in het regenwoud vanuit de bomen (30 m), de  bodem van de Fraser Canyon onder de Cliffwalk (80 m) en het kolkende water in Hell's Gate vanuit de kabelbaan (160 m). Maar vooral toch wel die Bold Eagle die in de diepte boven de snelstromende Fraser River voorbijvloog.

Nu in de "echte" bergen wordt wel bewaarheid wat we verwachtten: dat we ons heel nietig voelen onderaan die enorme bergen met grote gletsjers en steile wanden. Toch ook daar weer zien we de wereld van bovenaf. In de Lake Louise Gondola bijvoorbeeld. Niet alleen de wereld trouwens: vooral ook de zeven (!) grizzly's. Twee keer konden we op en neer en beide keren hebben we ze in de diepte gezien, die grote teddyberen die zich van de mensen niets aantrekken en blijven eten of in de sneeuw liggen, voor ijsbeer studerend.

En dan natuurlijk nog de Glacier Skywalk aan de Icefield Parkway, een tip van Chantal. Op dik 300 meter boven de Sunwapta River is een bijna hoefijzervormige brug gebouwd van cortenstaal, kabels en glas. We zien om ons heen de gletsjers en voelen ons, zoals verwacht, nietig. Als we naar beneden kijken, naar een Mountain Goat tegen de rots en de watervallen en stroomversnellingen in de diepte, zijn we zelf de Bold Eagle.

P.S. In het rijtje van "andere perspectieven" moet ik toch ook de ervaring op Emerald Lake noemen, toen we vanuit een kano de wereld om ons heen bekeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten