Translate

woensdag 1 juli 2015

Uitstapjes 12 - 17 juni

Langs de Icefield Parkway  gaan we kijken naar twee van de gigantische watervallen in de Athabasca River, altijd indrukwekkend. Het is niet alleen het bruisende water, dat steeds maar doorstroomt met een gigantische vaart, maar vooral ook wat dat water door de tijd heen met de stenen heeft gedaan, wat diepe indruk maakt.

Als we in Jasper komen is het donker weer; misschien moet je deze plaats in de zon (en de sneeuw) zien. Mooi verzorgd, veel bloemen, dat wel. En schoon natuurlijk, net als overal hier in Canada. Het zal wel komen doordat de natuur zoveel van onze aandacht eist en dat we die ook willen geven, dat we het niet zo op die plaatsen hebben. Handig is dat je in wasserette annex coffeehouse Snow Dome kunt internetten. Bij Pawn Bakery nemen we ook nog een kop koffie/thee, met wat lekkers erbij. De meeste coffeehouses of bakeries die we hebben aangedaan, zijn ingericht als gezellige huiskamers, compleet met leren banken, makkelijke stoelen, schilderijen enz.

Patricia Lake  bij Jasper
In WOII  is hier bij Patricia Lake een poging gedaan om onzinkbare vliegdekschepen van ijs te bouwen, project Habbakuk, een idee gesteund door Mountbatten en Churchill. Door allerlei omstandigheden is dat mislukt maar het principe wordt nu nog toegepast bij huizenbouw in Alaska. Fascinerend.
Je ziet hier in BC trouwens op verschillende plaatsen gedenktekens voor de Canadese gevallenen van World War I en II. Afgezien van dat het land zich moest verdedigen tegen de vijand, Japan, in het westen, heeft het ook tienduizenden levens geofferd voor Europa.

Mt Robson is de hoogste berg van de Canadese Rocky Mountains: 3954 m. De top ligt vrijwel altijd in de wolken en dus vandaag, een van de weinige bewolkte dagen in onze vakantie, ook. We zien er nog genoeg van en ook een prachtig bloeiende weide ervoor.
In het Visitor Centre is veel aandacht voor de natuur in de omgeving, maar ook voor de invloed van de mens en de opwarming van de aarde. Achter de balie staat een hulpvaardige en vriendelijke jonge vrouw. Ze bespreekt voor ons de volgende camping, in Valemount, en praat enthousiast over voorouders van haar en van vrienden, die uit Zweden komen.
In vrijwel alle Visitor Centres (een soort VVV, vaak gecombineerd met de Chambre de Commerce, de lokale Kamer van Koophandel) zijn er goede tentoonstellingen en behulpzame jonge mensen. 

De folders die we halen bij de Visitor Centres, maar ook wel de mensen daar of op de campgrounds, vertellen veel over de natuur in de omgeving. Zo komen we ook op het pad van de marshes, de rietlanden. Ze worden vrijwel altijd ook gebruikt voor de waterreiniging, net zoals bij Skillingaryd, dus ze zijn behoorlijk voedselrijk. Bij Valemount onze eerste kennismaking met dit type landschap: we zien steeds nieuwe vogels, maar ook muskusratten en beverburchten. Bij 100 Mile House is het erg warm en dat vinden de vogels ook, maar bij Williams Lake vallen we we weer van de ene verbazing in de andere. Er zijn zelfs pelikanen en in de struiken ligt een Mule Deer.

Wells Gray Provincial Park: Spahat Creek en  Helmckens Falls
Voor Wells Gray Provincial Park maken we in feite een grote omweg, vooral om de enorme watervallen te zien. Om eerlijk te zijn was de omweg op zich minstens zo mooi als de watervallen.... Iedere keer zijn de watervallen anders natuurlijk, maar Helmckens is wel heel bijzonder, omdat die als het water bovenin een grote vulkaankrater stroomt en de hoogste is van BC: 141 meter vrije val. Moeilijk uit te leggen, zeer indrukwekkend, want weer die enorme natuurkrachten.
Wat we in Wells Gray en verder nergens nog hebben gezien zijn de prachtige Tiger Lily's.

In Fort St James, waar we naartoe rijden via grote prairies (niet bruin en kaal, maar begroeid met schitterende rijke graslanden), is een Heritage Centre, een openluchtmuseum, dat laat zien hoe de pelsjagers en -handelaren leefden eind 19e eeuw, "bevolkt" door gidsen in kleding uit die tijd. Er is bijvoorbeeld een winkel, waar de pelsjagers hun boodschappen deden en in het begin betaalden met bevervellen, de gangbare valuta. Verder een magazijn met een heleboel verschillende pelzen, van wezel tot beer, een woonhuis en..... een parcours voor kippen- en eendenraces. Je mocht wedden op de kip of eend van je voorkeur: ik had de juiste eend goed geraden en won een button.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten