Translate

dinsdag 28 april 2015

De basis van onze tocht

Al voor we naar Jan Doets gingen hadden we een route samengesteld: Noorwegen in het groot. Deels op grond van onze wensen (Rocky Mountains, de fjorden en Vancouver Island) deels gebaseerd op de ervaringen van Esther en Christian. Zij hebben een aardige kijk op wat wij mooi vinden. Inmiddels hebben we de route wat uitgebreid en verfijnd. Google Maps is een handig instrument. Bovendien hebben we en schema gemaakt, uitgaand van de beschikbare tijd en de plaatsen die we graag willen zien. Zo weten we nu ook hoeveel kilometer het is van A naar B en wat een omweg kost aan tijd. Dat schema zal wel belangrijk blijken en ons bij de les houden. Lange afstanden rijden zijn we gewend, als we maar niet te vaak stoppen onderweg…..

In het zuiden willen we graag de woestijn zien; dat kan bij Osoyoos. Bij Kamloops zijn grote gebieden met veel druiventeelt. Naar het oosten vind je bij Revelstoke alpenweiden (hebben wij nog nooit gezien) en o.a. bij Radium Hot Springs warme bronnen. (Dat komt het dichts bij vulkanische activiteit in onze ervaring.) Tussen Banff en Jasper ligt de Icefield Parkway (hoewel de parallelweg wordt aanbevolen) door de Rocky Mountains. Daar zijn hoge bergen (de hoogste die wij éven hebben kunnen zien, waren die in Sapa, Vietnam), grote gletsjers en bergmeren in alle kleuren en maten. Vervolgens maken we een grote bocht via Wells Gray Provincial Park met z’n gigantische watervallen. Daarna door naar het noordwesten met veel cultuur: indianen, goudzoekers en trappers. Eerste eindpunt is Prince Rupert aan de kust van de Grote Oceaan, vlak onder de grens met Alaska.

Van Prince Rupert gaan we met een soort Hurtigrute door de fjorden naar Vancouver Island http://www.bcferries.com/schedules/inside/. Daar gaat het ons vooral om de gematigde regenwouden en de stranden. En natuurlijk om de walvissen en de orka’s.

Onderweg, tijdens een groot deel van de tocht, hebben we dan (vast/hopelijk) al beren (bruine, zwarte en grizzly’s), elanden (moose), wapitiherten (elks), dikhoornschapen en nog veel meer gezien. Het eigenaardige is dat de gidsen nauwelijks spreken over de vele kleine dieren als marmotten, verschillende eekhoorns enz. Maar Nadia in Heerhugowaard was er heel duidelijk in: die zie je overal. En wat de vogels betreft: behalve een goede gids (Birds of British Columbia http://www.lonepinepublishing.com/cat/9781551052281), hebben we een prachtige app: https://itunes.apple.com/us/app/sibley-eguide-to-birds-north/id354101483?mt=8

Er is ook een gratis versie van, maar die is veel beknopter: https://itunes.apple.com/se/app/sibley-eguide-to-birds-north/id494214706?mt=8

We beginnen en eindigen de reis met een paar dagen Vancouver. Natuurlijk om de stad te zien, maar ook om te acclimatiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten